Mitä tehdä palotilanteessa?

Palotilanteessa toimiminen voi olla pelottavaa ja stressaavaa, mutta oikeilla tiedoilla ja valmistautumisella voit parantaa selviytymismahdollisuuksiasi merkittävästi. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät toimenpiteet, jotka sinun tulisi ottaa huomioon palotilanteessa. Salgromin asiantuntijat ovat aina valmiina auttamaan sinua paloturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Hälytä muut

Ensimmäinen ja tärkein toimenpide palotilanteessa on varoittaa muita ihmisiä. Tämä voidaan tehdä aktivoimalla lähin palohälytin tai huutamalla “Tuli!” ilmoittaaksesi vaarasta. Mitä nopeammin kaikki ovat tietoisia vaarasta, sitä nopeammin he voivat ryhtyä asianmukaisiin toimenpiteisiin.

On myös tärkeää, että hälytyksen jälkeen soitat hätänumeroon 112 ja annat tarkat tiedot palon sijainnista ja mahdollisista loukkuun jääneistä henkilöistä. Tämä auttaa pelastuslaitosta toimimaan tehokkaammin ja nopeammin.

Evakuoi turvallisesti

Kun olet varoittanut muita, seuraava askel on evakuointi. Seuraa ennalta määrättyjä evakuointireittejä ja tarkista ovet kuumuuden varalta ennen niiden avaamista. Jos ovi tuntuu kuumalta, älä avaa sitä, sillä se voi viitata paloon oven toisella puolella.

Muista myös sulkea ovet perässäsi hidastaaksesi palon ja savun leviämistä. Tämä auttaa suojaamaan pakoreittejä ja antaa muille enemmän aikaa evakuoitua turvallisesti.

Ryömi matalana tarvittaessa

Palotilanteessa savu ja myrkylliset kaasut nousevat ylöspäin, joten ilma on puhtaampaa lähempänä lattiaa. Jos joudut kulkemaan savuisen alueen läpi, ryömi käsilläsi ja polvillasi välttääksesi savun ja myrkyllisten kaasujen hengittämistä.

Pidä myös märkä kangas tai vaate suusi ja nenäsi edessä suodattaaksesi hengitysilmaa. Tämä voi auttaa vähentämään hengitysteihin päätyvien myrkyllisten aineiden määrää.

Käytä portaita, älä hissiä

Monikerroksisissa rakennuksissa evakuointi tulisi aina suorittaa portaita pitkin. Hissit voivat lakata toimimasta palon aikana tai viedä sinut kerrokseen, jossa palo on aktiivinen. Portaiden käyttö on turvallisin tapa päästä ulos rakennuksesta.

Jos olet liikuntarajoitteinen tai autat liikuntarajoitteista henkilöä, varmista, että pelastuslaitos on tietoinen sijainnistasi mahdollisimman pian.

Pysy rauhallisena

Palotilanteessa on tärkeää pysyä rauhallisena ja keskittyneenä. Panikointi voi johtaa virheisiin ja vaaratilanteisiin. Yritä myös rohkaista muita pysymään rauhallisina ja seuraamaan evakuointiohjeita.

Rauhallinen ja järjestelmällinen toiminta parantaa kaikkien selviytymismahdollisuuksia ja auttaa pelastuslaitosta toimimaan tehokkaammin.

Noudata hätätilaprotokollia

Jos olet julkisessa tilassa, noudata henkilökunnan tai hätähenkilöstön antamia ohjeita ja hätätilaprotokollia. Heillä on yleensä ennalta määritellyt suunnitelmat ja koulutus palotilanteiden varalle.

Seuraa opasteita ja merkintöjä, jotka ohjaavat sinut turvallisille evakuointireiteille. Tämä auttaa varmistamaan, että pääset ulos rakennuksesta mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti.

Auta apua tarvitsevia

Jos kohtaat henkilöitä, jotka eivät pysty evakuoitumaan itsenäisesti, auta heitä, jos se on turvallista. Ilmoita pelastushenkilöstölle heidän sijainnistaan mahdollisimman pian, jotta he voivat saada apua.

Muista kuitenkin, että oma turvallisuutesi on ensisijainen. Älä vaaranna omaa henkeäsi auttaessasi muita, vaan pyri saamaan apua mahdollisimman nopeasti.

Älä palaa rakennukseen

Kerran turvallisesti evakuoituna, älä palaa rakennukseen mistään syystä ennen kuin viranomaiset ovat todenneet sen turvalliseksi. Palo-olosuhteet voivat muuttua nopeasti, ja on parasta odottaa ammattilaisten ohjeita.

Palon jälkeinen tilanne voi olla vaarallinen, ja palomiehet ja pelastushenkilöstö ovat koulutettuja käsittelemään näitä tilanteita turvallisesti.

Ota yhteyttä hätäkeskukseen

Kun olet turvallisessa paikassa, soita hätänumeroon 112 ja anna tarkat tiedot palosta, sijainnistasi ja mahdollisista sisälle jääneistä henkilöistä. Tämä auttaa pelastuslaitosta toimimaan tehokkaammin ja nopeammin.

Muista pysyä linjalla, kunnes hätäkeskus antaa sinulle luvan katkaista puhelun. He saattavat tarvita lisätietoja tilanteesta.

Palotilanteessa oikea toiminta voi pelastaa henkiä ja vähentää vahinkoja. Salgromin asiantuntijat ovat aina valmiina auttamaan sinua paloturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Ota yhteyttä meihin saadaksesi lisätietoja ja neuvoja.

Myyntipalvelut, Etelä-Suomi

029 7031 1201

sales.hq (at) salgrom.com

Myyntipalvelut, Pohjois-Suomi

029 7031 1206

sales.hq (at) salgrom.com

International sales

029 7031 1203

export (at) salgrom.com

Tuotteet ja tekninen tuki

029 7031 1202

support.hq (at) salgrom.com

Huoltopalvelu

029 703 11207

huoltopalvelu (at) salgrom.fi

Varasto ja logistiikka

029 7031 1205

varasto (at) salgrom.fi

Hallinto ja viestintä

+358 40 175 8510

administration.hq (at) salgrom.com

Asennuspalvelut

029 7031 1208

technical.hq (at) salgrom.com

Ota meihin yhteyttä!